Distanțarea dintre Beijing și Moscova devine din ce în ce mai evidentă

Prezența Chinei la summitul de la Jeddah subliniază o distanțare tot mai pronunțată între Beijing și Moscova. Analizând situația, experții susțin că China navighează între sprijinirea Rusiei și încercarea de a menține relațiile cu aliații occidentali. Într-un gest aparent echilibrat, Beijingul a utilizat subterfugii pentru a furniza echipament militar către Moscova, în ciuda sancțiunilor în vigoare, dar în același timp a încercat să evite tensionarea relațiilor cu partenerii comerciali europeni, cei mai importanți.

Un analist de la Eurasia Group, Ali Wyne, susține că „China are scopul de a demonstra Occidentului că își dorește o soluție diplomatică pentru conflictul din Ucraina și își propune să atragă atenția asupra capacității sale de a influența Rusia să își schimbe cursul acțiunilor. De asemenea, China speră să câștige admirația Occidentului.” Acest comportament poate fi observat prin absența Chinei la summitul din iunie organizat în Danemarca pentru discuții privind pacea în Ucraina, precum și prin eșecul planului lor de pace cu 12 puncte, care a fost respins de SUA și ignorat de Rusia.

În ciuda acestor aspecte, prezența Chinei la reuniunea din Arabia Saudită a fost primită cu entuziasm de către participanți, fiind considerată o victorie diplomatică pentru Kiev în încercarea lor de a izola Rusia. Surse apropiate au indicat că China este deschisă să participe și la viitoare conferințe legate de această temă. Rolul de mediator adoptat de China este văzut cu seriozitate, mai ales în contextul medierii între Iran și Arabia Saudită, doi rivali istorici.

Cu toate acestea, Ali Wyne avertizează că trebuie să ne păstrăm rezervele în ceea ce privește încrederea acordată Chinei în această poziție de mediator. El subliniază că nu există semne semnificative că Beijingul intenționează să reconfigureze fundamental relația cu Moscova în favoarea păcii în Ucraina. Wyne afirmă că „China consideră că parteneriatul cu Rusia poate contrabalansa presiunea în creștere din partea Occidentului, atât din punct de vedere militar, cât și economic.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.